ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεωρώντας το Ελληνικό Πολιτιστικό προϊόν ως το ισχυρότερο «εξαγόμενο» Κυκλαδίτικο προϊόν, o Δήμος Τήνου ενέταξε στις πολιτιστικές δράσεις του -στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων του έτους Χαλεπά και με πρωταγωνιστή τη Μαρμαρογλυπτική της Τήνου ως άυλο πολιτιστικό προϊόν της UNESCO-το πρόγραμμα δωρεάν επιμορφωτικών σεμιναρίων στην παραδοσιακή τεχνική του μωσαϊκού και της ψηφιδοθεσίας, για ανέργους του πολιτισμού, με την αιγίδα της UNESCO.
Το σεμινάριο, που αποτελεί μέρος του προγράμματος κατά της ανεργίας πολιτιστικού προσωπικού με την αιγίδα της UNESCO, θα προσφερθεί από την Τηνιακή εικαστικό Βιβή Χρονοπούλου, στον ιστορικό χώρο των Ουρσουλινών, που παραχωρήθηκε ευγενώς από την Καθολική Αρχιεπισκοπή.
Το Πρόγραμμα θα ανοίξει με την έκθεση της εικαστικού Βιβής Χρονοπούλου, το Σάββατο 23 Ιουνίου στο χώρο των Λουτρων και θα συνεχιστεί με ανοιχτούς σε όλους κύκλους σεμιναρίων, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 25 Ιουνίου.
Η επιμέλεια της έκθεσης και του Προγράμματος Επιμορφωτικών Σεμιναρίων θα γίνει από Καθηγήτρια Πολιτιστικής Διπλωματίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου-SCG και συνεργάτη της UNESCO Δρ. Δέσποινα Πρίνια, σε συνεργασία με το Δήμο της Τήνου.
Γιατί στις Κυκλάδες, το μοίρασμα είναι ο Πολιτισμός μας
Για δηλώσεις συμμετοχής στο Δήμο της Τήνου (τηλ: 6944753510 & 2283360129)
Έκθεση Βιβής Χρονοπούλου
Με επιθυμία να μοιραστεί γενναιόδωρα την τέχνη της και να κρατήσει ζωντανές τις παραδοσιακές τεχνικές, η δημιουργός που αγάπησε την Τήνο και εμπνεύστηκε από το Κυκλαδίτικο τοπίο, αφήνει την παρακαταθήκη της στην επόμενη γενιά καλλιτεχνών. Αγαπώντας την Κυκλαδίτικη πέτρα και με φυσικά υλικά που συλλέγει και επεξεργάζεται από τον πλούτο της Ελληνικής γης, ξετυλίγει την τέχνη της σε μια πανοραμική έκθεση του έργου της στις 23 Ιουνίου, που θα φιλοξενηθεί στα Λουτρά και συνεχίζει την περιήγηση στους νέους δημιουργούς με κύκλους δωρεάν σεμιναρίων για ανέργους του Πολιτιστικού Τομέα, με την αιγίδα της UNESCO που ξεκινούν στις 25 Ιουνίου, συνδυάζοντας την αγάπη για την παραδοσιακή τεχνική, με την αγάπη για το χώρο και το τοπίο της Τήνου. Γιατί στις Κυκλάδες, το μοίρασμα είναι ο Πολιτισμός μας
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Για επιβεβαίωση της παρουσίας σας και δηλώσεις συμμετοχής, στο Δήμο της Τήνου
(τηλ: 6944753510 & 2283360129)
Βιβή Χρονοπούλου. Το «ψηφιδωτό» της δημιουργού
Η Βιβή Χρονοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Διακόσμηση στη Σχολή Δοξιάδη. Δάσκαλοί της υπήρξαν ο Μυταράς, ο Γεωργιάδης και ο Δεκουλάκος.
Συνέχισε τις σπουδές της στο ελεύθερο σχέδιο κοντά στον Βλασόπουλο και το μωσαϊκό κοντά στον Κολέφα και στη συνέχεια ασχολήθηκε για μεγάλο διάστημα με Διακόσμηση Εσωτερικών Χώρων, ενώ με τον αρχιτέκτονα σύζυγό της ανακαινίζει αργότερα παραδοσιακούς οικισμούς.
Η μεγάλη της αγάπη για το ψηφιδωτό και η μεγάλη πρόκληση να δαμάσει ως γυναίκα δημιουργός τις φόρμες και το αρχέγονο υλικό, την πέτρα, την ώθησαν να αφοσιωθεί και να γίνει γνωστή από τη βοτσαλοτεχνία και το μωσαϊκό, συλλέγοντας τα υλικά της από την Ελληνική φύση των Κυκλάδων (πέτρες, βότσαλα, μάρμαρο, ημιπολύτιμους λίθους και διάφορα πετρώματα)και ακολουθώντας πιστά τον παραδοσιακό τρόπο ψηφοθέτησης των Κυκλάδων.
Στο εργαστήριό της στον Τριαντάρο της Τήνου, δημιουργεί πιστά αντίγραφα Ελληνικών ψηφιδωτών και αγιογραφιών (γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Δάφνις), ενώ ασχολείται παράλληλα με την ιδιαίτερης τεχνικής προσαρμογή των ψηφιδωτών σε έπιπλα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και αρχιτεκτονικές εφαρμογές που ακολουθούν τις σύγχρονες φόρμες και τάσεις.
Το ταλέντο της και η ιδιαίτερη τεχνική της έχουν ως τώρα εκτεθεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όπως: το Πνευματικό Κέντρο Μυκόνου, την Artistico, στην Ε.Κ.Ε.Π. με εκκλησιαστικά έργα, στη Διεθνή Έκθεση της Βασιλείας, στη Διεθνή Έκθεση της Σαουδικής Αραβίας και την Πανελλήνια Έκθεση του Ζαππείου, που οργανώνει η Παγκόσμια Κίνηση Ελληνόφωνων Γυναικών (Π.Α.Κ.Ε.Γ.).
Η φήμη της τη φέρνει το 1996 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, το 1997 στη Ν. Αυστραλία, για να εκθέσει και πάλι στην Αίγλη του Ζαππείου την ίδια χρονιά με την Π.Α.Κ.Ε.Γ., το 2000 και 2001 στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, το 2002 στην Παλαιά Βουλή, όπου και βραβεύτηκε για το έργο της στη διάδοση και διάσωση παραδοσιακών τεχνικών, ενώ αισθάνεται έτοιμη να επιστρέψει στην αγαπημένη της Τήνο το 2003, με ατομική έκθεση.
Το 2004 εκθέτει στο Ολυμπιακό χωριό έργα για την ιστορία της Ολυμπιάδας, ενώ το 2005 εκθέτει με πρωτοβουλία του Ελληνικού Προξενείου στη Βοστώνη στο “Exhibition in Maliotio”. To 2006, μετά από πρόσκληση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκθέτει στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής, έργα με θέμα: Ο Πολιτισμός τον 21ο αι. σ’ ένα κόσμο μεταβαλλόμενο, ενώ την ίδια χρονιά η έκθεσή της ταξιδεύει στο κτίριο της UNESCO, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.
Το 2006 επιστρέφει και πάλι στην Τήνο, όπου συμμετέχει με έργα της στο Φεστιβάλ Τήνου στο Εξωμβούργο.
Με έργα της να κοσμούν ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα και δημόσιους χώρους στις Κυκλάδες, την Αθήνα, τη Γαλλία, τις Η.Π.Α., τον Καναδά και τα Αραβικά Εμιράτα, το έργο της κοσμεί σήμερα την Πινακοθήκη της Αρχαίας Φεναιού και από το 2018 την Εθνική Πινακοθήκη, στην πτέρυγα των ζώντων Ελλήνων εικαστικών.